ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΑΛΑΤΙ

monte-kali

Ένα ολόκληρο βουνό από αλάτι, αποτελεί την ξαφνική πινελιά μέσα στο καταπράσινο τοπίο, στην ανατολική Έσση της Γερμανίας. Προέρχεται από τα ορυχεία εξόρυξης ποτάσας, που λειτουργούν στην περιοχή πάνω από ένα αιώνα.

Το βουνό αλατιού λέγεται Μόντε Κάλι (Monte Kali) και βρίσκεται στην μικρή πόλη Χέρινγκερ (Heringer). Οι ντόπιοι το το αποκαλούν «Kalimanjaro», ένα λογοπαίγνιο μεταξύ του Kali (συντομογραφία για το Kalisalz, που στα γερμανικά σημαίνει ποτάσα) και τη διάσημη ηφαιστειακή κορυφή στο όρος Κιλιμάντζαρο.

Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και προσελκύει περισσότερους από 10.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το τεχνητό βουνό αποτελείται από χλωριούχο νάτριο ή επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι υποπροϊόν της εξόρυξης ποτάσας, η οποία γίνεται στην περιοχή από το 1903.

Η ποτάσα παράγει ένα μίγμα από ανθρακικό κάλιο και χλωριούχο νάτριο, με περιεκτικότητα σε κάλιο μεταξύ 20% και 35%. Έτσι, για κάθε τόνο ποτάσας παράγονται αρκετοί τόνοι αλατιού, που συνεχώς μεγαλώνουν το άσπρο βουνό.

Το βουνό του αλατιού ξεπερνά σε ύψος τα 200 μέτρα και από τον Ιανουάριο του 2014 καλύπτει μια έκταση περίπου 950 στρεμμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Περιέχει, κατά προσέγγιση, 188 εκατομμύρια τόνους αλατιού και σε αυτούς προστίθενται 900 τόνοι κάθε ώρα και 6,4 τόνοι ετησίως!

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο ωραία και γραφικά, καθώς τεράστιες ποσότητες αλατιού έχουν διεισδύσει στο έδαφος ρυπαίνοντας ποτάμια και υπόγεια ύδατα. Το χώμα έχει γίνει άγονο και μόνο λίγα φυτά ανθεκτικά στο αλάτι, μπορούν να αναπτυχθούν εκεί. Παράλληλα, ο ποταμός Βέρα (Werra) έχει γίνει αφιλόξενος για οργανισμούς του γλυκού νερού.

monte-kali1

monte-kali2

monte-kali3

monte-kali4

monte-kali9

monte-kali7

monte-kali8

monte-kali5

monte-kali10

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Κατηγορίες:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.