ΤΟΠΟΙ

Τα τρελά φεστιβάλ του κόσμου

festu-wife

Τα πιο παράξενα φεστιβάλ του κόσμου, δείχνουν την ιδιαιτερότητα του κάθε λαού, αλλά και τα τοπικά ενδιαφέροντα. Γιορτές για προϊόντα, για έθιμα που αφορούν θρησκεία, τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, όμως υπάρχουν και ορισμένα, που έχουν στο επίκεντρο τους τα ζώα.

festu-baby

Στην Castrillo de Murcia, στη βόρεια Ισπανία γίνεται το «άλμα του διαβόλου», από άντρες ντυμένους σαν το πνεύμα του κακού, που πηδούν πάνω από νεογέννητα μωρά. Το φεστιβάλ γίνεται από το 1620 σε αυτό το μικρό χωριό και σηματοδοτεί τη γιορτή των καθολικών Corpus Christi, η οποία γίνεται κάθε χρόνο τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

festu-cheese

Στη Βρετανία ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το κυνηγητό του τυριού, που κατατρακυλά από τις πλαγιές των λασπωμένων λόφων Coopers, κοντά στο Gloucester, στα σύνορα με την Ουαλία. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα και νικητής είναι όποιος πιάσει τη «ρόδα» του τυριού, που έχει πάρει την… κατηφόρα.

festu-mud

Το φεστιβάλ της λάσπης, γίνεται από το 1998 στο Boryeong, πιο γνωστό ως Daecheon, της Νότιας Κορέας.Η λάσπη αυτή, που προέρχεται από την παραλία της περιοχής, λέγεται πως είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και γι’ αυτό σπεύδουν στο φεστιβάλ ντόπιοι και τουρίστες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πωλούνται καλλυντικά προσώπου από αυτή τη λάσπη!

festu-camel

Στην περιοχή Σελτσούκ της Τουρκίας, γίνεται κάθε Ιανουάριο, η μάχη της καμήλας. Ανά δύο, οι 1.200 καμήλες «παλαιστές», αγωνίζονται για τη νίκη. Η πάλη διαρκεί μέχρι το ηττημένο ζώο να τρέξει προς τους θεατές, που ορισμένες φορές ποδοπατιούναι από τον πανικό. Οι συγκεκριμένες καμήλες εκτρέφονται ειδικά για τους αγώνες αυτούς.

festu-wife

Στη Φιλανδία γίνεται ένα φεστιβάλ, στο οποίο ο άντρας αναλαμβάνει, κυριολεκτικά, τα οικογενειακά βάρη. Στην πόλη Sonkajärvi, στην κεντρική Φινλανδία, οι συμμετέχοντες μεταφέρουν στους ώμους τις συζύγους τους, για απόσταση 253,5 μέτρων. Στο φεστιβάλ προσφέρονται και συμβουλές για το «πως θα γίνετε πρωταθλητής σύζυγος μεταφοράς»…

festu-monkey

Το μεγάλο φαγοπότι του πιθήκου, γιορτάζεται κάθε Νοέμβριο στην Ταϊλάνδη. Στο Lopburi, βόρεια της Μπανγκόκ,στήνεται τραπέζι γύρω από ένα σύμπλεγμα ναών του 10ου αιώνα,που περιλαμβάνει 4 τόνους μπανάνες, μήλα, κέικ και γλυκά για τους πιθήκους. Για τους ανθρώπους, υπάρχει μουσική, χορός και κοστούμια πιθήκων.

festu-tomato

Η βιομηχανική πόλη του Buñol στη Βαλένθια καλωσορίζει κάθε χρόνο, την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου, 20.000 επισκέπτες που παίρνουν μέρος στον μεγάλο ντοματοπόλεμο. Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Ωστόσο η κυριαρχούσα άποψη είναι πως απορρέει από αντί-διαδηλώσεις για τον Φράνκο το 1945.

festu-Saidai

Ένας ιερέας ρίχνει ένα ζευγάρι από τα τυχερά και ιερά μπαστούνια Shingi, από ύψος τεσσάρων μέτρων στον ναό Saidai-ji στην πόλη Nara, της Ιαπωνίας. Εκεί 9.000 άνδρες, σχεδόν γυμνοί, προσπαθούν να τα αρπάξουν για να έχουν μια χρονιά ευτυχίας. Το φεστιβάλ, που έχει παράδοση 500 ετών, γίνεται το τρίτο Σάββατο του Φεβρουαρίου.

festu-oragne

Η μάχη των πορτοκαλιών γίνεται κάθε Φεβρουάριο στην πόλη Ivrea της Ιταλίας, στη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι αναπαριστούν μια αρχαία μάχη, οπλισμένοι μόνο με τα εσπεριδοειδή. Εννέα ομάδες πετάνε πορτοκάλια η μία εναντίον της άλλης, ενώ στους συμμετέχοντες προσφέρονται δωρεάν γεύματα με φασόλια…

festu-toe

Ψάχνοντας οι Βρετανοί ένα άθλημα που θα είναι απόλυτα κυρίαρχοι, βρέθηκε η πάλη με τα δάχτυλα των ποδιών, ή Toe Wrestling. Το επινόησε ο George Burgess, από το Stafford, το 1976. Το άθλημα απέκτησε οπαδούς και φέτος τον Ιούνιο έγινε φεστιβάλ στο Fenney Bentley του Derbyshire.

(με πληροφορίες και εικόνες από Telegraph)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.