ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Τα τελευταία άγρια άλογα στη Γη!

Ένα είδος αλόγων, τα οποία θεωρούνται ξαδέλφια των εξημερωμένων, είναι τα πραγματικά άγρια άλογα, που εξακολουθούν να ζουν και σήμερα, χωρίς να υπάρχει πιθανότητα να εξημερωθούν από τον άνθρωπο.

Πρόκειται για τα άλογα Πρεβάλσκι (Przewalski), τα οποία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, πρωτοεμφανίσθηκαν στη Γη εδώ και 45.000 χρόνια, ακολουθώντας διαφορετικές εξελικτικές πορείες από τα άλλα άλογα.

Τα Przewalski διαφέρουν σε πολλά βιολογικά επίπεδα – συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι έχουν ένα διαφορετικό αριθμό χρωμοσωμάτων από εξημερωμένες ράτσες – αλλά εξακολουθούν να θεωρούνται τα ίδια είδη, ενώ μπορούν να αναπαράγουν με επιτυχία, εξημερωμένα άλογα.

horse1

Οι ειδικοί εξέτασαν τα γονιδιώματα 11 άγριων αλόγων και στη συνέχεια συνέκριναν το DNA τους, με εκείνο 28 εξημερωμένων. Διαπίστωσαν μεταξύ άλλων, γενετικές διαφορές σχετικά με το μεταβολισμό, τις καρδιακές διαταραχές, τη σύσπαση των μυών και την αναπαραγωγή. Η παρατήρηση της ζωής των Przewalski καταδεικνύει επίσης τις έντονες διαφορές στη συμπεριφορά – τα άγρια άλογα είναι μάλλον επιθετικά και δεν ήταν δυνατόν να εξημερωθούν – και την εμφάνιση.

horse3

Σήμερα, υπάρχουν μόνο 2.000 άλογα Przewalski, που ζουν στη Γη. Το είδος αυτό είχε αρχικά ανακαλυφθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1800 στη Μογγολία από τον Ρώσο συνταγματάρχη- εξερευνητή, Πρεβάλσκι, ο οποίος τα μελέτησε και από αυτόν πήραν το όνομα τους.

Όταν προσπάθησε να τα μεταφέρει στη Ρωσία, πολλά πέθαναν από τις κακουχίες στο δρόμο, ενώ όσα κλείστηκαν σε ζωολογικούς κήπους, δεν άντεξαν την αιχμαλωσία.

horse2

Ένας μικρός αριθμός των αλόγων του Przewalski εισήχθη στη Μογγολία το 2004, και ζει σε περιφραγμένο χώρο, με ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

(με πληροφορίες και εικόνες από Inhabitat)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.