ΤΟΠΟΙ

Μηλιά 220 ετών! – Το μυστικό της

aple1

Ολόκληρο περιβόλι έχει δημιουργηθεί από ένα μόνο δέντρο μηλιάς, στην πόλη Κρόλεβετς στην Ουκρανία! Εκτείνεται σε δέκα στρέμματα γης και είναι γνωστό ως «η αποικία της μηλιάς».

Το αρχικό δέντρο, ηλικίας 220 ετών, βρήκε έναν μοναδικό τρόπο να επιβιώνει στους αιώνες. Οταν τα κλαδιά του λυγίζουν και φτάνουν κοντά στο έδαφος, ριζοβολά και δημιουργεί νέους κορμούς. Με αυτή τη μέθοδο δεν πεθαίνει και κρατιέται στη ζωή. Το 1970 είχε εννέα κορμούς, οι οποίοι διπλασιάστηκαν μέχρι το 2008. Η μηλιά ανθίζει κάθε χρόνο και παράγει καρπούς, οι οποίοι είναι γνωστοί ως τα μήλα Λοζόφκα (Lozovka). Τα φρούτα έχουν μέτριο μέγεθος και είναι γλυκά, με ελαφρώς όξινη γεύση.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, το δέντρο φύτεψε ο πρίγκιπας Πέτρος Σεργκέεφ. Οταν πέθανε, η μηλιά θρήνησε, αφήνοντας τα κλαδιά της πολύ κοντά στη γη και με αυτόν τον τρόπο έγινε ο κήπος της. Ο πρίγκιπας θάφτηκε κάτω από το αγαπημένο του δέντρο το 1848 κι ο τάφος του βρίσκεται εκεί μέχρι σήμερα. Μια άλλη εκδοχή του θρύλου λέει ότι ο πρίγκιπας φύτεψε τη μηλιά στον τάφο της συζύγου του, η οποία έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία. Ορισμένοι, ωστόσο, θεωρούν ότι το δέντρο είναι καταραμένο, για αυτό και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν θάμνος παρά όπως μια μηλιά.

Αρκετοί επιστήμονες μελέτησαν λεπτομερώς το δέντρο, αλλά κάθε προσπάθειά τους να αναδημιουργήσουν τον μηχανισμό επιβίωσής του έχει αποτύχει. Η μηλιά από το 1998 αποτελεί εθνικό μνημείο της Ουκρανίας.

aple2

aple3

aple4

aple5

aple6

(με πληροφορίες και εικόνες από Oddity Central)

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.