ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΙΝΟΙ… ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ

spinos

Και τα πουλιά αποφασίζουν να… ανοίξουν σπιτικό όταν ερωτευτούν και μάλιστα, η οικογένεια τους είναι πιο υγιής και πολυπληθέστερη από εκείνα που προτιμούν την εργένικη ζωή και τις περιστασιακές… σχέσεις.

Αυτό απέδειξε έρευνα στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ (Max Planck) στο Σιουίσεν (Seewiesen) της Γερμανίας. Η Μαλίκα Ίλε (Malika Ihle) μελέτησε τη συμπεριφορά ενός είδους σπίνου, του ζέμπρα φιντς (zebra finch). Όπως διαπιστώθηκε από το πείραμα που έγινε, όσα πουλιά ερωτεύτηκαν, είχα καλύτερους απογόνους, τα αρσενικά ήταν στοργικοί πατεράδες και μάλιστα, μοιράζονταν με τα θηλυκά τη φροντίδα των παιδιών.

Οι ερευνητές, χώρισαν 160 σπίνους σε ομάδες ανά 20 αρσενικά και 20 θηλυκά. Τα ζευγάρια που ερωτεύτηκαν, έδειξαν τα σημάδια του έρωτα, όταν το ένα πουλί άρχισε να περιποιείται το άλλο. Όλα είχαν δικά τους κλουβιά, όπου έζησαν για λίγους μήνες, ώστε να γνωριστούν καλύτερα, και μετά αφέθηκαν ελεύθερα.

Στους επόμενους πέντε μήνες, οι επιστήμονες τα παρακολουθούσαν στενά και στη συνέχεια το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλάζοντας το ταίρι στα δύο τρίτα των ζευγαριών.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο PLoS Biology, έδειξαν ένα σαφές πλεονέκτημα για τα ερωτευμένα πουλιά που είχαν μείνει μαζί. Είχαν μεγαλύτερο αριθμό αβγών και νεοσσών που επιβίωσαν, αντίθετα με τα άλλα ζευγάρια, στα οποία τα θηλυκά δεν ενδιαφέρονταν για σεξ, ενώ τα αρσενικά ήταν λιγότερο πρόθυμα να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Επίσης, το άλλο εντυπωσιακό συμπέρασμα είναι πως οι σπίνοι επέλεξαν τους συντρόφους τους με βάση το πόσο καλά περνούν μαζί, βάζοντας μπροστά την επιθυμία τους από τη γενετική συμβατότητα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν οι σπίνοι είχαν την επιλογή του συντρόφου για γενετικούς λόγους, θα περίμεναν να δουν περισσότερα έμβρυα να πεθαίνουν εξαιτίας γενετικών ανωμαλιών, που προκαλούνται από κάποια διασταύρωση ανάμεσα σε μια πιο περιορισμένη επιλογή συντρόφων.

Κάτι που δεν υπήρξε. Αντίθετα στα ζευγάρια που επέλεξαν μόνα το ταίρι τους, οι νεοσσοί ήταν υγιείς και απολάμβαναν την πολύ καλή φροντίδα των γονιών τους.

(με πληροφορίες από Economist / Photo Credit m.shattock )

Κατηγορίες:ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.