ΖΩΗ

«Ο κήπος του Νέμο»

nemo3

Ο πρόεδρος μιας ιταλικής εταιρείας εξοπλισμού καταδύσεων μαζί με τον γιο του τρέχουν εδώ και τρία χρόνια ένα πρόγραμμα καλλιέργειας κηπευτικών μέσα στο βυθό της θάλασσας, ανοιχτά των ακτών της Λιγουρίας, στην Ιταλία.

nemo1

«Ο κήπος του Νέμο» αποκαλείται το σχέδιό τους, που από το 2012 έχει τεθεί σε δράση έξω από τις τουριστικές παραλίες της πόλης Νόλι κοντά στη Σαβόνα. Ο Σέρτζιο Γκαμπερίνι και ο γιος του Λούκα καλλιεργούν μέσα σε πέντε βιόσφαιρες βασιλικό, μαρούλια ακόμη και φράουλες, σε βάθος μέχρι εννέα μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

nemo2

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πρωτοποριακή γεωργία τους ευνοείται από τη σταθερή θερμοκρασία της θάλασσας και το άφθονο φως του ήλιου, ενώ οι καλλιέργειες είναι προστατευμένες από παράσιτα. Επίσης, η εξάτμιση του θαλασσινού νερού, που συμπυκνώνεται στα εσωτερικά τοιχώματα της βιόσφαιρας, εξασφαλίζει το αναγκαίο περιβάλλον υψηλής υγρασίας (έως 85%). Οπως λένε, το σύστημα είναι βιώσιμο και απαιτεί πολύ λίγη ενέργεια.

nemo4

Οι βιόσφαιρες είναι αγκυροβολημένες στον πυθμένα της θάλασσας και γεμίζουν με αέρα. Τα φυτά μεγαλώνουν με υδροπονική καλλιέργεια ή στο χώμα, ενώ κάμερες παρακολουθούν την ανάπτυξή τους.

nemo5

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο υποβρύχιος βασιλικός φαίνεται να έχει ισχυρότερη γεύση σε σχέση με τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη γη. Ομως, δεν φαίνεται να είναι όλα ρόδινα για την υποβρύχια φάρμα, καθώς η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει και θαλασσοταραχές, οι οποίες είναι ικανές να καταστρέψουν τις συγκομιδές τους.

(με πληροφορίες και εικόνες από Gizmag)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.