ΕΡΕΥΝΑ

Σπόροι φυτού καθαρίζουν βρώμικο νερό

moringa-seeds

Ερευνητές μελετούν μια διαδικασία, χωρίς κόστος, για τον καθαρισμό θολού και μολυσμένου νερού στις αναπτυσσόμενες χώρες, η οποία μπορεί να γίνει με τη χρήση σπόρων ενός φυτού, που φύεται σε αφθονία σε πολλές τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου.

moringa1

Photo Credit

Η έλλειψη πόσιμου νερού είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Και δεν είναι λίγες αυτές που αναγκάζονται να εισάγουν ακριβά χημικά, για να καθαρίζουν το νερό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον οργανισμό Water.org, περίπου 769 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η έλλειψη κατάλληλου πόσιμου νερού προκαλεί 1.600.000 θανάτους κάθε χρόνο, από διαρροϊκές και παρασιτικές ασθένειες.

sporoi

Photo Credit

Οι ιδιότητες των σπόρων αυτού του φυτού, που δεν είναι άλλο από το Μορίνγκα Ολάιφερα (Moringa oleifera), ήταν γνωστές στους αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι τους χρησιμοποιούσαν, για να καθαρίζουν το νερό και να πλένουν τα σκεύη. Οι γυναίκες έσπαγαν τους σπόρους και αποξήραιναν τη σκόνη τους για να μπορούν να πλένουν διάφορα πράγματα του νοικοκυριού.

moringa2

Photo Credit

Το δέντρο φτιάχνει καρπούς μέσα σε έξι μήνες και σήμερα, ήδη χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς ως πηγή τροφής. Οι σπόροι, τα φύλλα, οι ρίζες και τα άνθη του είναι όλα τους εδώδιμα και θρεπτικά. Αλλά εκτός από αυτά τα οφέλη, κάτι που υπάρχει στους σπόρους του δέντρου, έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτήρια και να καθαρίζει το νερό.

moringa3

Photo Credit

Η δράση του είναι γνωστή στους επιστήμονες εδώ και χρόνια, αλλά δεν γνώριζαν πώς ακριβώς εργάζεται. Μια νέα μελέτη από τους ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Langmuir, έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στο μυστήριο.

Οι επιστήμονες ξέρουν ότι οι σπόροι διαθέτουν μια πρωτεΐνη, η οποία σκοτώνει τα βακτήρια στο νερό, αναγκάζοντάς τα να συγκεντρώνονται όλα μαζί και να κατακάθονται στον πυθμένα του δοχείου. Ομως, αυτό το νερό μπορεί να μην είναι ασφαλές για πόση, επειδή οργανική ύλη των σπόρων μπορεί να χρησιμεύσει ως τροφή για τυχόν άλλα βακτήρια. Η τελευταία μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτή η πρωτεΐνη στοχεύει στις μεμβράνες αυτών των βακτηρίων, που αποτελούν την ασπίδα τους.

moringa4

Photo Credit

Αλλά δεν είναι η μοναδική ανακάλυψη, που έκαναν. Έπρεπε να εξετάσουν και την καλύτερη στιγμή της συγκομιδής. Ετσι, λοιπόν, κατέληξαν ότι οι σπόροι καλό θα ήταν να μαζεύονται κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών, όταν θα έχουν φθάσει σε πλήρη ωριμότητα.

Η μελέτη τους έκανε ένα σημαντικό βήμα κι αποτελεί τη βάση για τη διεξαγωγή μεγαλύτερης κλίμακας ερευνών, πριν οι σπόροι του Μορίνγκα χρησιμοποιηθούν, για να αφήσουν το νερό 100% καθαρό και πόσιμο.
(με πληροφορίες Science Alert/ Πρώτη εικόνα Penn State)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.