ΕΡΕΥΝΑ

Να γιατί πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας

bacteria1

Το σώμα μας είναι το σπίτι για εκατομμύρια βακτήρια και μικροοργανισμούς, τα οποία δεν τα βλέπουμε. Κι αυτή η εικόνα από την παλάμη ενός οκτάχρονου αγοριού, αποκαλύπτει γιατί χρειάζεται να πλένουμε τα χέρια μας.

Η μικροβιολόγος στο Cabrillo College, στην Καλιφόρνια, Τάσα Στουρμ πήρε ένα αποτύπωμα του χεριού από το παιδί της, το οποίο μόλις είχε παίξει στην αυλή του σπιτιού τους. Στη συνέχεια καλλιέργησε το αποτύπωμα σε τρυβλίο Πέτρι (ένα ρηχό γυάλινο πιάτο), γεμάτο με θρεπτικό υλικό άγαρ, για 48 ώρες.

microbe

Το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας ήταν να φανεί η αποικία που είχαν σχηματίσει τα βακτήρια, τα οποία μεταφέρθηκαν στο πιάτο. Ο λόγος που πήραν το τέλειο σχήμα της παλάμης, είναι επειδή το υπόλοιπο του τρυβλίου Πέτρι είχε αποστειρωθεί.

Η μικροβιολόγος, η οποία δημοσίευσε τη φωτογραφία στην ιστοσελίδα MicrobeWorld, πιστεύει ότι οι λευκές αποικίες είναι πιθανώς μια μορφή σταφυλόκοκκου, ένα βακτήριο το οποίο υπάρχει στο δέρμα και στη μύτη του ανθρώπου και δεν προκαλεί ασθένειες.

microbe2

Πάντως, η ίδια επισήμανε πως ό,τι υπάρχει στο χέρι του παιδιού της δεν είναι ανησυχητικό. «Είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά σ΄ αυτά. Απλά ένας έξυπνος άνθρωπος χρειάζεται να πλένει τα χέρια του», ανέφερε.

(με πληροφορίες και εικόνες από Business Insider και Colossal)

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s