ΒΙΝΤΕΟ

Κυκλικό ουράνιο τόξο!

Εξεπλάγησαν οι τουρίστες, όταν είδαν να σχηματίζεται μπροστά τους ένα ουράνιο τόξο σε τέλειο κύκλο πάνω από τους καταρράκτες του Νιαγάρα, στο Οντάριο.

rain2

Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, το οποίο συνήθως βλέπουν οι πιλότοι αεροσκαφών, αλλά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και οι επισκέπτες του εστιατορίου στον πύργο-παρατηρητήριο Σκάιλον (Skylon Tower), τον Μάιο του 2014. Ωστόσο, μια νέα δημοσίευση έβαλε φωτιά στο Διαδίκτυο, φέρνοντας το ουράνιο τόξο σε τέλειο κύκλο ξανά στο προσκήνιο.

rain3

Ενα πλήρες ουράνιο τόξο είναι ορατό στον θεατή, όταν οι σταγόνες νερού είναι κάτω από τον ίδιο και ο ήλιος από πάνω. Συνήθως, όταν βλέπουμε ουράνιο τόξο από το έδαφος, το κάτω μέρος του «μπλοκάρεται» από τον ορίζοντα.

rain4

Ως γνωστόν, το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό.

rain5

Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση. Το κάθε χρώμα διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι, το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του.

 

(Με πληροφορίες Slate/ Βίντεο southlakemotors)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.