ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Βατράχια μικρότερα από αγριομέλισσες!

frog1

Επτά νέα είδη μικροσκοπικών βατραχιών, τα οποία σε μέγεθος είναι μικρότερα από αγριομέλισσες, ανακαλύφθηκαν σε ψηλά ομιχλώδη δάση της Βραζιλίας. Μάλιστα, το μεγαλύτερο από αυτά έχει μήκος μόλις 13 χιλιοστά!

Αυτά τα βατράχια μινιατούρες διαθέτουν λιγότερα δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια τους, προκειμένου να επιβιώσουν στις απομονωμένες βουνοκορφές. Εχουν εξελιχθεί έτσι, ώστε βγαίνουν από τα αυγά τους ως ενήλικες. Αυτό σημαίνει ότι δεν περνούν από το στάδιο του γυρίνου.

Και τα επτά είδη είναι μικρότερα από ένα εκατοστό, προέρχονται από το γένος Brachycephalus και μερικές φορές εντοπίζονται σε ένα μόνο βουνό. Τα έντονα χρώματά τους πιθανόν προειδοποιούν τους θηρευτές τους για την παρουσία μιας ισχυρής νευροτοξίνης στο δέρμα τους. Φαίνεται ότι αποτελούν μοναδικά είδη όπως αυτά των νησιών Γκαλαπάγκος.

forest

Photo Credit Marcio R. Pie, CC BY-SA

Ο Μάρτσιο Πάι (Marcio Pie), καθηγητής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Παρανά (Federal University of Paraná), ηγήθηκε μίας ομάδας επιστημόνων, η οποία εξερεύνησε για πέντε χρόνια τα ορεινά δάση στις νότιες ακτές του Ατλαντικού της Βραζιλίας. Δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό PeerJ την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στον ενδημισμός τους, μπορεί να αποτελέσουν ένα εισιτήριο για την εξαφάνισή τους, καθώς τα δάση οικότοποί τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κλιματικές αλλαγές.

frog2

frog3

frog4

frog5

frog6

frog7

frog8
( με πληροφορίες και εικόνες από Guardian, New Scientist και Live Science / Photo Credit πρώτης εικόνας Luiz Fernando Ribeiro, CC BY SA)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.