ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Το ψάρι που… περπατάει κι αναρριχάται σε δέντρα!

fish1

Σαν να βγήκε από ταινία τρόμου, αυτό το ψάρι μπορεί να ζήσει έξω από το νερό μέχρι κι έξι ημέρες, να περπατήσει στη γη, να πνίξει αρπακτικά ζώα αλλά και να… σκαρφαλώσει σε δέντρα!

fish2

Είναι η αναρριχώμενη πέρκα, που φτάνει σε μέγεθος τα 23 εκατοστά και στο ωχροκάστανο σώμα της φέρει σκουρόχρωμες κηλίδες. Το ψάρι, που έχει εντοπιστεί σε δύο νησιά (Μπόιγιου και Σάιμπαϊ), στα Στενά Τόρες στην Αυστραλία, αποτελεί απειλή για τα ιθαγενή είδη ψαριών, πτηνών και χελωνών.

fish4

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ, οι οποίοι παρακολουθούν στενά το ψάρι, προειδοποίησαν ότι κινείται από την Παπούα Νέα Γουινέα προς την Αυστραλία. Μάλιστα, ζήτησαν από τους ντόπιους ψαράδες να επαγρυπνούν, προκειμένου να μην εξαπλωθεί.

fish3

Η αναρριχώμενη πέρκα διαθέτει ένα όργανο στη ραχιαία επιφάνειά της που της επιτρέπει να αναπνέει αέρα και να αντέχει στην ξηρά. Περπατά με τα πτερύγια τα οποία φέρει στον θώρακα. Το Τμήμα Γεωργίας και Αλιείας του Κουίνσλαντ αναφέρει ότι «όπως υποδηλώνει το όνομά του, μπορεί να αναρριχηθεί ακόμη και σε δέντρα».

 

Η πέρκα αυτή είναι εξαιρετικά ανθεκτική, καθώς μπορεί να παραμείνει στη λάσπη και να περιμένει επιστροφή του νερού. Αν και ψάρι του γλυκού νερού, μπορεί να ζήσει άνετα σε αλμυρό νερό. Εάν φαγωθεί από πουλιά, προκαλεί τον θάνατό τους, καθώς διευρύνει τα αγκαθωτά πτερύγιά του και με αυτόν τον τρόπο τα πνίγει ή λιμοκτονούν. Πελεκάνοι και κορμοράνοι έχουν πέσει θύματά του…

(Με πληροφορίες Daily Mail και Mashable/ Photo Credit James Cook University)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.