ΕΡΕΥΝΑ

Σπάνιο θαλάσσιο μαργαριτάρι 2000 ετών

margaritari1

Αρχαιολογικές ανασκαφές στη βόρεια ακτή Κίμπερλι της δυτικής Αυστραλίας, αποκάλυψαν ένα σπάνιο φυσικό θαλάσσιο μαργαριτάρι, ηλικίας 2000 ετών!

Το μαργαριτάρι έχει ροζ και χρυσές αποχρώσεις, είναι σχεδόν σφαιρικό και με διάμετρο πέντε χιλιοστών. Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο μαργαριτάρι που ανακαλύπτεται στην Αυστραλία.

Οι αρχαιολόγοι εργάζονταν στην απομακρυσμένη παραθαλάσσια τοποθεσία των Αβοριγίνων, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με το μοναδικό στολίδι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, δήλωσε η Κατ Ζαμπό (Kat Szabo), αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γουόλονγκονγκ, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη οστράκων σε αρχαιολογικούς χώρους.

«Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι πολύ σπάνια στη φύση και παρά τα πολλά κελύφη από στρείδια που βρίσκουμε σε προϊστορικούς λάκκους απορριμμάτων στην Αυστραλία, δεν έχουμε βρει ποτέ ένα φυσικό μαργαριτάρι», πρόσθεσε.

Επειδή το εύρημα είναι μοναδικό, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια σειρά από μη καταστρεπτικές αναλύσεις, για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για το μαργαριτάρι. Η ηλικία του προσδιορίστηκε με ραδιοχρονολόγηση του περιβάλλοντος υλικού και η πιστοποίησή του ότι ήταν φυσικό κι όχι καλλιεργημένο, έγινε με τη χρήση μικρο-υπολογιστικής τομογραφίας (μια μορφή μικροαξονικής τομογραφίας).

Η ανάλυση επιβεβαίωσε ότι ήταν ένα φυσικό μαργαριτάρι που είχε μεγαλώσει μέσα σε ένα μικρό στρείδι, επισήμανε ο συνεργάτης της Ζαμπό, Μπρεντ Κόπελ (Brent Koppel).

Τα στρείδια που παράγουν μαργαριτάρια, έχουν χρησιμοποιηθεί σε τελετές για βροχή από τους αυτόχθονες και κελύφη τους, εντοπίστηκαν στην κεντρική έρημο.

Το σπάνιο μαργαριτάρι ανακοινώθηκε ότι θα εκτεθεί τέλη Ιουνίου στο αυστραλιανό Ναυτικό Μουσείο στο Περθ.

margaritari2

margaritari3

margaritari4

margaritari5

margaritari6

margaritari7

(με πληροφορίες Phys.org/ Photo Credit University of Wollongong)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.