ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί εξαφανίζονται οι υπερπαγετωνικές λίμνες στη Γροιλανδία

greenland-north-lake

Μία νέα μελέτη έρχεται να ρίξει φως στο παράξενο φαινόμενο που συμβαίνει με τις υπερπαγετωνικές λίμνες στη Γροιλανδία, οι οποίες αδειάζουν εντελώς μέσα σε ώρες!

Το 2006, η Βόρεια Λίμνη ( North Lake) της Γροιλανδίας, 5,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποστράγγισε δισεκατομμύρια λίτρα νερού σε λιγότερο από δύο ώρες! Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε δύο χρόνια αργότερα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο οφείλεται σε γιγαντιαίους κάθετους αγωγούς (υδρο-κατάγματα), που σχηματίζονται κάτω από τη λεκάνη της λίμνης. Αλλά πώς αυτοί οι αγωγοί αναπτύσσονται, αποτελούσε μυστήριο μέχρι τώρα.

greenland-north-lake-2

Photo Credit  Ian Joughin

Σήμερα οι γεωλόγοι έχουν καταλάβει ένα βασικό κομμάτι του παζλ. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, μία ομάδα Αμερικανών επιστημόνων χρησιμοποίησε 16 σταθμούς GPS, για να κατανοήσει το φαινόμενο των κινήσεων κάτω από τη North Lake.

Βρήκαν ότι η πίεση που σχετίζεται με το στρες που προκαλείται από τις κινήσεις των πάγων, θα μπορούσε να δημιουργήσει τα υδρο-κατάγματα. Αυτοί οι κάθετοι άξονες, που ονομάζονται Moulins, μπορούν να διοχετεύσουν νερό από λιωμένο πάγο κάτω από μέρη του παγετώνα και να τα άρουν. Αυτή η διαδικασία προκαλεί ρωγμές κάτω από τις υπερπαγετωνικές λίμνες, οι οποίες μπορούν να αδειάσουν μέσα σε ώρες ή ημέρες.

greenland-supraficial-lake

Photo Credit Marco Tedesco

Παράλληλα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει καλύτερα την επιστημονική κοινότητα να προβλέψει πόσο ο πάγος συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

(με πληροφορίες και εικόνες από Live Science/ Photo Credit πρώτης εικόνας Laura A. Stevens)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.