ΜΟΥΣΕΙΑ

Μουσείο γεμάτο με… κοπριά!

museum2

Ιταλικό μουσείο επιχειρεί να παρουσιάσει τον ρόλο ενός υλικού που εσφαλμένα θεωρείται άνευ αξίας, στην ιστορία, στον πολιτισμό και στην τεχνολογία. Παρουσιάζει έργα που εκτείνονται ανάμεσα στην τέχνη και στην τεχνολογία, αλλά όλα κατά κάποιο τρόπο συνδέονται με την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων.

Είναι το Museo della Merda, το οποίο στεγάζεται σε ένα μεσαιωνικό κάστρο, στο βουστάσιο Castelbosco, στην Πιατσέντσα της βόρειας Ιταλίας. Στη φάρμα αυτή 2.500 αγελάδες παράγουν 30.000 λίτρα γάλα αλλά και 100.000 κιλά κοπριά.

Ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Gianantonio Locatelli έχει μετατρέψει αυτήν την ποσότητα οργανικών αποβλήτων σε ένα φουτουριστικό οικολογικό και βιομηχανικό έργο. Σήμερα, από αυτά τα απορρίμματα αποκτά μεθάνιο και λίπασμα για τα χωράφια, αλλά και ύλη που χρησιμοποιείται σε κτίρια, όπως σοβά και τούβλα.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Λοκατέλι δημιούργησε ένα μουσείο, με στόχο να δείξει τις πιθανές χρήσεις των οργανικών αποβλήτων. Οι επισκέπτες έχουν μια ξενάγηση γύρω από το αγρόκτημα, για να μάθουν από πού προέρχεται η κοπριά και τις διαδικασίες σε εγκαταστάσεις που την μετατρέπουν σε χρήσιμο υλικό.

Μέσα στο Μουσείο θα διαπιστώσουν ότι οι χώροι διατηρούνται ζεστοί από μηχανές που παράγουν θερμότητα με τη χρήση μεθανίου, το οποίο φυσικά προέρχεται από την κοπριά.

Επίσης, θα δουν έναν τοίχο με 16 λαμπερά πράσινα βάζα. Κι εκεί θα αντιληφθούν ότι φως μπορεί να παραχθεί και από βακτήρια, τα οποία τρέφονται με μεθάνιο…

museum4

museum1

museum3

museum5

museum10

museum6

museum7

museum8

museum9

museum11

(με πληροφορίες και εικόνες από De Zeen/ Ιστοσελίδα Museo della Merda)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.