ΕΡΕΥΝΑ

Τα λουλούδια φέρνουν βροχές τον Μάιο;

flower

Μια νέα σχέση ανάμεσα στα φυτά και την ατμόσφαιρα εξέτασε αμερικανική έρευνα. Και τα πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο, αποκαλύπτουν απρόσμενα ευρήματα. Ολα ξεκίνησαν, όταν η επικεφαλής των ερευνητών σκούπιζε τη βεράντα της ένα ανοιξιάτικο πρωινό!

Η κύρια δουλειά της γύρης είναι να βοηθήσει στην επόμενη γενιά δέντρων και φυτών, αλλά η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δείχνει ότι οι γυρεόκοκκοι σχηματίζουν σύννεφα και μπορεί να επηρεάζουν την ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης αναφέρουν ότι οι επιστήμονες που μελετούν την ατμόσφαιρα και το κλίμα, συνήθως αγνοούν τους γυρεόκοκκους επειδή τους θεωρούν υπερβολικά ογκώδεις.

FLOWER2

Φωτό kimtetsu

«Οι σπόροι ήταν πιθανά πάρα πολύ μεγάλοι, για να παίζουν ρόλο στο κλιματικό σύστημα, πολύ μεγάλοι, για να σχηματίσουν σύννεφα ή να αλληλεπιδρούν με την ακτινοβολία του ήλιου. Κι επίσης, τα μεγάλα σωματίδια δεν παραμένουν πολύ στην ατμόσφαιρα», είπε η Αλισον Στάινερ (Allison Steiner). Ομως, τόσο η ίδια όσο και οι συνάδερφοί της δεν ήταν σίγουροι ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Η ερευνητική ομάδα έθεσε ως στόχο να δει αν η υγρασία μπορεί να σπάσει τους γυρεόκοκκους σε μικρότερα σωματίδια. «Αυτό που διαπιστώσαμε, είναι πως όταν η γύρη βραχεί, μπορεί να σπάσει πολύ εύκολα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, και να κάνει πολλά μικρότερα σωματίδια που μπορούν να δράσουν ως πυρήνες συμπύκνωσης νεφών, ή συλλέκτες για το νερό,» είπε η Στάινερ.

Για τα πειράματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν γύρη από δρυ, καρυδιά, σημύδα, κέδρο και πεύκο, ενώ σε έναν ειδικό θάλαμο προσομοίασαν τις υγρές συνθήκες που επικρατούν στη φύση.

(με πληροφορίες από Science DailyUniversity of Michigan/ Πρώτη φωτό Steve Wall)

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.