ΤΟΠΟΙ

Αμφιθεατρικές λίμνες αλατιού

 

salt1

Στην Ιερή Κοιλάδα των Ινκας, 40 χιλιόμετρα βόρεια του Κούσκο στο Περού, βρίσκεται η πόλη Μάρας, η οποία είναι διάσημη για τις λίμνες άλατος, που χρησιμοποιούνται από την εποχή των θρυλικών προγόνων τους.

Απλώνονται αμφιθεατρικά σε ένα λόφο και η μία ενώνεται με την άλλη, έχοντας σχήμα τετραγώνου ή πολυγώνου. Το πολύ αλμυρό νερό, που αναβλύζει από μια πηγή, κατευθύνεται προς ένα πολύπλοκο δίκτυο μικρών καναλιών, τα οποία έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να το διοχετεύουν, σταδιακά, προς τα κάτω και πάνω από τις αρχαίες λίμνες. Σχεδόν όλες οι λίμνες είναι λιγότερο από τέσσερα τετραγωνικά μέτρα και καμία δεν υπερβαίνει τα τριάντα εκατοστά σε βάθος.

Καθώς το νερό εξατμίζεται από τον ήλιο, τα ιζήματα του αλατιού «κάθονται» στις εσωτερικές επιφάνειες των λιμνών. Τότε, οι ιδιοκτήτες τους κλείνουν το σημείο εισόδου του νερού σ΄αυτές, αφήνοντάς τες να στερέψουν. Μετά, ξύνουν προσεκτικά το ξηρό αλάτι από τις πλευρές και τον πυθμένα των λιμνών, το βάζουν σε κατάλληλα δοχεία και αφήνουν ξανά να τρέξει το αλμυρό νερό, για να επαναληφθεί η διαδικασία.

Αυτά τα παραδοσιακά αλατωρυχεία διατίθενται σε όσους θέλουν να μαζέψουν αλάτι, με την προϋπόθεση να είναι ντόπιοι. Μάλιστα, το μέγεθος της κάθε λίμνης που ανατίθεται για εκμετάλλευση σε μια οικογένεια, έχει σχέση με τα μέλη της. Οποιος θέλει να εργαστεί σ΄ αυτόν τον τομέα, απευθύνεται στον τοπικό συνεταιρισμό, από τον οποίο εκπαιδεύεται για τα… μυστικά του επαγγέλματος.

Η κάθε λίμνη μπορεί να παράξει 150 με 200 κιλά αλάτι τον μήνα, το οποίο πωλείται προς 0,34 δολάρια ανά κιλό. Το χρώμα του ποικίλλει, από λευκό μέχρι ελαφρώς κοκκινωπό.

salt2

salt3

salt4

salt5

salt6

salt7

(με πληροφορίες και εικόνες από Avaxnews/φωτό Enrique Castro-Mendivil/Reuters-άλλα στοιχεία από Wikipedia)

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.