ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ορυκτό «κλειδί» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Olivine

Θα μπορούσε αυτό το πράσινο ορυκτό, που ονομάζεται ολιβίνης, να αποτελέσει το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Γιατί το ερώτημα; Διότι έχει μια περίεργη ιδιότητα: απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα (χημικός τύπος: CO2).

Ο ολιβίνης προκύπτει από τα ορυκτά φορστερίτη και φαϋαλίτη. Πρόκειται για βιομηχανικό ορυκτό, δηλαδή μίγμα ορυκτών. Τα βιομηχανικά ορυκτά χρησιμοποιούνται στη φυσική τους μορφή, ή μετά από εμπλουτισμό, είτε σαν πρώτες ύλες είτε σαν πρόσθετα σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών.

olivine2

Photo Credit James St. John

Το όνομα ολιβίνης προέρχεται από το ελαιοπράσινο χρώμα του. Λόγω της υψηλής του ανθεκτικότητας στην θερμότητα χρησιμοποιείται στην κατασκευή βασικών πυρίμαχων υλικών μέτριας προς υψηλής αντοχής. Είναι ευρύτατα διαδεδομένος, καθώς αποτελεί συστατικό συχνά εμφανιζόμενων πετρωμάτων. Έχει ανιχνευθεί στη Σελήνη, στον Άρη και γενικά σε πλανήτες και μετεωρίτες. Αναφέρεται επίσης ως ένα σημαντικό συστατικό πλανητών τύπου γης.

Ο συνταξιούχος γεωχημικός Olaf Schuiling πιστεύει ότι ο ολιβίνης θα μπορούσε να αφαιρέσει αρκετό διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, μία έκθεση αναφέρει ότι ένας τόνος ολιβίνη θα μπορούσε να αφαιρέσει περίπου τα δύο τρίτα ενός τόνου CO2.

«Αφήστε τη γη να μας βοηθήσει να σώσουμε τη γη», δήλωσε ο γεωχημικός, επισημαίνοντας ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη πετρελαίου και άνθρακα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και για την εξόρυξη του ολιβίνη.

Olivin3

Photo Credit Wikipedia

Ομως, τα πράγματα δεν είναι εύκολα ακόμη, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δύο δεκαετίες ώστε η μέθοδος για το ορυκτό να κάνει τη διαφορά.

Πάντως, στην Ολλανδία ορισμένοι πολίτες χρησιμοποιούν το ορυκτό σε μονοπάτια και στους κήπους τους. Επίσης, μία εταιρεία με την επωνυμία Greensand προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ορυκτό ως ένα βιώσιμο οικοδομικό υλικό.

(Με πληροφορίες από Inhabitat και Wikipedia/ Photo Credit top image Henri Koskinen)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.