ΕΡΕΥΝΑ

Οι πετσέτες «φωλιές» μικροβίων στο σπίτι

petseta

Αν νομίζετε ότι στα καθίσματα τουαλέτας ή στο χερούλι της πόρτας υπάρχουν τα περισσότερα μικρόβια, είναι καιρός να αλλάξετε τη γνώμη σας, γιατί Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις πετσέτες. Και στο στόχαστρο δεν είναι μόνο οι πετσέτες κουζίνας αλλά και οι πετσέτες μπάνιου.

Αλλά γιατί ενοχοποιούνται οι πετσέτες για τα μικρόβια; Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι λόγοι είναι δύο.

Πρώτον, οι πετσέτες διατηρούν την υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα αυτές οι συνθήκες να είναι ιδανικές για την επιβίωση των βακτηρίων. Και δεύτερον, οι πετσέτες χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιοχές του σπιτιού όπου αναπτύσσονται μικρόβια.

Οι επιστήμονες βρήκαν κολοβακτηρίδια -βακτήρια που υπάρχουν στα κόπρανα- που μπορούν να οδηγήσουν σε κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης και διάρροιας, σε ποσοστό 89% στις πετσέτες κουζίνας και E. coli σε 25,6% στις πετσέτες.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το πλύσιμο στο πλυντήριο μπορεί να μην είναι αρκετό, κυρίως στις χαμηλές θερμοκρασίες. Κολοβακτηρίδια, E. coli και σαλμονέλα μπορούν να αναγεννηθούν αν το ύφασμα λερωθεί και πάλι.

Χρειάζεται μούσκεμα των ρούχων σε λευκαντικό για περίπου δύο λεπτά, πριν το πλύσιμο, καθώς φαίνεται ως μια αποτελεσματική λύση στη μείωση των βακτηρίων.

Επίσης, επειδή πολλοί οργανισμοί ζουν σε θερμοκρασία σώματος, δηλαδή 37 βαθμούς Κελσίου, οι πλύσεις στις θερμοκρασίες των 30 βαθμών δεν τους εξοντώνουν. Οι ειδικοί προτείνουν πλύσιμο στους 90 βαθμούς Κελσίου, γιατί θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγούμε από τα μικρόβια.

(Με πληροφορίες από Daily Mail/ Photo Credit)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.