ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το συγκρότημα διαμερισμάτων που καλύπτεται από δέντρα

Hundertwasserhaud1

Το απίστευτο συγκρότημα διαμερισμάτων Hundertwasserhaus (Χούντερτβασερ Χάους), το οποίο καλύπτεται από όλες τις πλευρές με δέντρα και φυτά και έχει συμπληρώσει τριάντα χρόνια ζωής, είναι πλέον καταπράσινο.

Μια ιδέα του Αυστριακού ζωγράφου, γλύπτη κι αρχιτέκτονα Friedensreich Hundertwasser (Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ), ο οποίος συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες Γιόζεφ Κραβίνα (Josef Krawina) και Πέτερ Πέλικαν (Peter Pelikan), για να υλοποιηθεί το όραμά στην περιοχή Kegelgasse (Κέγκελγκασε) της Βιέννης.

Το Hundertwasserhaus έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα αξιοθέατα της πόλης, με τους ενοίκους των διαμερισμάτων να διατηρούν το δικαίωμα να διακοσμούν εξωτερικά την πρόσοψη γύρω από τα παράθυρα με όποιο τρόπο επιθυμούν. Ονειρο του καλλιτέχνη ήταν να ευθυγραμμιστεί η αρχιτεκτονική με τη φύση και να παρασχεθεί περισσότερος χώρος στα δέντρα και στα φυτά.

Το Χούντερτβασερ Χάους οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1983 και 1986, ως δημοτικό συγκρότημα πολυκατοικιών και χώρος κοινωνικής στέγασης, με πενήντα δύο ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Το κτίσμα και η πρόσοψή του κατατέμνεται σε μικρούς αυτόνομους οικίσκους με ακανόνιστες χρωματικές λωρίδες, ακανόνιστα παράθυρα και διαφορετική μορφολογία, καταλήγοντας σε κρεμμυδόσχημους τρούλους.

Αντίθετα με τους παραδοσιακούς αρχιτέκτονες, ο Χούντερτβασερ αποφεύγει στο Χούντερτβασερ Χάους τους επίπεδους ορόφους και τους ευθύγραμμους διαδρόμους, εισάγοντας στο σχεδιασμό του την αποκαλούμενη από τον ίδιο «ανομοιομορφία της ομορφιάς».

Οι στέγες καλύπτονται από περίτεχνους κήπους με περισσότερα από 250 δέντρα, θάμνους και φυτά.

Hundertwasser2

hundertwasser3

hundertwasser4

hundertwasser5

hundertwasser6

hundertwasser7

hundertwasser8

(Με πληροφορίες και εικόνες από Inhabitat και wikipedia.org)

Advertisements

Αφήστε το σχόλιό σας, εάν θέλετε...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s