ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μικρόβιο θα προκαλέσει υπερθέρμανση της Γης;

Ενα μικροσκοπικό μικρόβιο μπορεί να παράξει διοξείδιο άνθρακα όσο ένας ελέφαντας; Και μάλιστα να επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό την αλλαγή του κλίματος;

Νέο είδος έχει βρεθεί να κρύβεται στο έδαφος και είναι υπό εξέταση, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ενισχυτές της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ερευνητές εντόπισαν φέτος αυτό το είδος των μικροβίων στο μόνιμο στρώμα πάγου στα εδάφη της βόρειας Σουηδίας, τα οποία είχαν αρχίσει να αποψύχονται υπό την επίδραση της αυξανόμενης θερμοκρασίας στον κόσμο.

Υποψιάστηκαν ότι το μικρόβιο έπαιζε ρόλο στην παγκόσμια υπερθέρμανση, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που ήταν αποθηκευμένες στο στρώμα πάγου κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, με τη μορφή μεθανίου.

mikrovio2

Το μεθάνιο είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου, το οποίο ευθύνεται για την «παγίδευση» της θερμότητας στην ατμόσφαιρα της γης.

Όμως, ο πραγματικός ρόλος αυτού του μικροβίου, που ονομάζεται Methanoflorens stordalenmirensis, ήταν άγνωστος.

Αλλά οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και την Αυστραλία, το παρακολούθησαν και λένε ότι τέτοιου είδους μικρόβια μπορούν να έχουν παίξει κάποιο ρόλο στην αύξηση της θερμοκρασίας από την απελευθέρωση του μεθανίου.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες, που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Scott Saleska από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, πόσο από το διοξείδιο του άνθρακα που είναι αποθηκευμένο στο έδαφος, απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τη μικροβιακή δραστηριότητα.

Πάντως, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να βελτιώσουν τις προσομοιώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για το πώς τα μικρόβια ελέγχουν την απελευθέρωση αερίων.

(Με πληροφορίες από newsbeast.gr/ Photo Credit πρώτης και δεύτερης εικόνας Scott Saleska-Πανεπιστήμιο Αριζόνα)

 

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.