ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι ζωντανές πράσινες μπάλες

marimo1

Αυτές οι μπάλες είναι από τις πιο σπάνιες και απαντώνται στην Ισλανδία, τη Σκωτία και την Ιαπωνία, ενώ τελευταία εμφανίστηκαν και σε ακτή της Αυστραλίας. Πρόκειται για ένα είδος νηματοειδών πράσινων φυκιών, που ονομάζεται Aegagropila linnaei, τα οποία αναπτύσσονται σε μεγάλες πράσινες μπάλες με βελούδινη εμφάνιση.

Αποκαλούνται «Moss Balls» (μπάλες βρύων), «Marimo» (ιαπωνικά μπάλες φυκιών), «Cladophora ball» και «Lake ball» (μπάλες λίμνης). Εχουν διάφορα μεγέθη με πλάτος από 12 έως 30 εκατοστά. Υπάρχουν στη Λίμνη Akan, στην Ιαπωνία, και στη Λίμνη Mývatn στην Ισλανδία. Τον Σεπτέμβριο του 2014, εμφανίστηκαν σε μεγάλους αριθμούς στην ακτή Dee Why, στο Σίδνεϊ.

Τα φύκια δεν αναπτύσσονται γύρω από ένα πυρήνα, αλλά προς όλες τις κατευθύνσεις από το κέντρο της μπάλας, συνεχώς διακλαδώνονται, βάζοντας έτσι τα «θεμέλεια» για τη σφαιρική μορφή, την οποία «σμιλεύουν» τα κύματα. Οι μπάλες είναι παραδόξως πράσινες, έστω κι αν δεν φτάνει το φως στο βάθος της λίμνης. Η χλωροφύλλη μέσα στη μπάλα παραμένει αδρανής στο σκοτάδι, αλλά γίνεται ενεργή όταν εκτεθεί στο φως.

Στην Ιαπωνία, οι μπάλες προστατεύονται και αποτελούν φυσικό θησαυρό από το 1920. Στη Λίμνη Akan γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθούν, η οποία περιλαμβάνει κι ένα ετήσιο φεστιβάλ τριών ημερών. Μικρές μπάλες πωλούνται σε καταστήματα σουβενίρ, ενώ τέτοιες μπάλες υπάρχουν και σε ενυδρεία της χώρας.

Στην ισλανδική Λίμνη Myvatn οι μπάλες σιγά-σιγά εξαφανίζονται κι αυτό οφείλεται στη ρύπανση που προκαλείται από τη λειτουργία των ορυχείων της περιοχής που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960. Οι ποσότητες φωσφόρου και αζώτου έχουν αυξήσει τα βακτήρια που τρέφονται με αυτά και τα σμήνη τους μπλοκάρουν το φως. Με λιγότερο ηλιακό φως, η άλγη άρχισε να πεθαίνει. Η Ισλανδία έθεσε τις μπάλες σε καθεστώς προστασίας το 2006 αλλά πλέον ήταν αργά.

marimo2

marimo3

marimo4

marimo5

marimo6

marimo7

marimo8

marimo9

marimo10
(Με πληροφορίες-εικόνες από amusingplanet.com)

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s