ΕΡΕΥΝΑ

Θα ζούμε μέχρι… 120 χρόνια!

age

 

Σύντομα όλοι θα ζούμε μέχρι 120 χρόνια, αλλά ίσως είναι το πραγματικά απόλυτο όριο, λέει Βρετανός νευροβιολόγος. Κι αυτό, γιατί ζώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι μια «τόσο σπάνια υπέρβαση», που ακόμη και με την πρόοδο της ιατρικής, φαίνεται απίθανο να αυξηθεί το όριο.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο Γεροντολογίας, ο καθηγητής Sir Colin Blakemore ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο για το πόσο καιρό μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι, και πόσο ο οργανισμός μπορεί να γερνάει, τονίζοντας ότι τα 120 χρόνια θα μπορούσαν να είναι το πραγματικό απόλυτο όριο της ανθρώπινης ζωής.

Ο καθηγητής σερ Blakemore, 70 ετών, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Ερευνας.

Στο συνέδριο παρέστησαν ειδικοί, οι οποίοι συζήτησαν για το μέλλον της ιατρικής, τα παγκόσμια προβλήματα υγείας και το προσδόκιμο ζωής. Συμφώνησαν ότι τα φάρμακα θα έχουν περιορισμένη επίδραση στην παράταση της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας Γηρατειών (Global AgeWatch Index), από το 2050, ο αριθμός των άνω των 60 ετών θα είναι το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο από το σημερινό ποσοστό του 12%.

Επίσης, το ποσοστό όσων ζουν 80 και πάνω αυξάνεται γρήγορα και αναμένεται από 2% που είναι σήμερα, να φτάσει το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.

Ο καθηγητής σερ Blakemore έρχεται σε αντίθεση με τον δρα Πενκάζ Καπάχι του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Γήρανση Buck στην Καλιφόρνια, ο οποίος πιστεύει ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις θα μπορούσαν εν δυνάμει να αυξήσουν πάρα πολύ το όριο ηλικίας, δηλαδή οι άνθρωποι να φτάσουν να ζουν μέχρι και 500 χρόνια.

Οι ισχυρισμοί αυτοί στηρίζονται κυρίως σε πειράματα που έγιναν στο σκουλήκι Caenorhabditis elegans. Προκαλώντας, στο εργαστήριο, συνδυαστικά μεταλλάξεις σε δυο γενετικά μονοπάτια τα οποία σχετίζονται με τη γήρανση, είδαν ότι τα σκουλήκια έζησαν πολύ παραπάνω από το αναμενόμενο, συγκεκριμένα τέσσερις ως πέντε φορές περισσότερο κατά μέσο όρο.

(Με πληροφορίες από Daily Mail)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as:

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.