ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι κροκόδειλοι είναι αστέρια στο κυνήγι

croco1

Οι κροκόδειλοι και οι συγγενείς τους έχουν εξελιγμένες τεχνικές κυνηγιού και μάλιστα, εργάζονται ως ομάδα, για να πιάσουν τη λεία τους! Συντονίζουν τις δράσεις τους με σύνθετους τρόπους αλλά και αναλαμβάνουν ρόλους!

Τα ευρήματα αυτά της αμερικανικής έρευνας, από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, αποκαλύπτει πόσο εξαιρετικά ευφυή ζώα είναι.

Ο επίκουρος καθηγητής Vladimir Dinets χρησιμοποίησε τη δύναμη των social media στη μελέτη του. Αναζήτησε μαρτυρίες για παράδειγμα από ερασιτέχνες φυσιοδίφες και ερευνητές κροκοδείλων στο Facebook και σε άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κοίταξε και σε ημερολόγια επιστημόνων.

Παρατήρησε ότι οι πηγές του παρουσίαζαν κάτι κοινό στον τρόπο που οι κροκόδειλοι κυνηγούν: τον συντονισμό και τη συνεργασία!

Τα αρχεία έδειξαν εντυπωσιακές ομοιότητες παρότι έγιναν από διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικές ηπείρους κι αυτό υποδηλώνει ότι τα παρατηρούμενα φαινόμενα είναι πραγματικά κι όχι απίθανες ιστορίες, δήλωσε ο ερευνητής.

Ετσι, λοιπόν, παρατηρήθηκε ότι κροκόδειλοι και αλιγάτορες είναι οργανωμένοι στο παιχνίδι του κυνηγιού. Για παράδειγμα, θα κολυμπήσουν σε έναν κύκλο γύρω από ένα κοπάδι ψαριών, σταδιακά θα κάνουν πιο σφιχτό τον κύκλο μέχρι τα ψάρια να αναγκαστούν να μετατραπούν σε μία «μπάλα» κι έπειτα θα τους επιτεθούν.

Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι μερικές φορές ζώα διαφορετικού μεγέθους θα αναλάβουν διαφορετικούς ρόλους: Μεγαλύτεροι αλιγάτορες θα οδηγήσουν ένα ψάρι από τα βαθιά μιας λίμνης στα ρηχά, όπου μικρότεροι αλιγάτορες θα εμποδίσουν τη διαφυγή του.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και περίπτωση ενός τεράστιου κροκόδειλου, ο οποίος τρόμαξε ένα γουρούνι για να το οδηγήσει σε ένα μονοπάτι και σε μια λιμνοθάλασσα, όπου δύο μικρότεροι κροκόδειλοι έστησαν ενέδρα.

Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου έδειξε ότι ορισμένα είδη κροκόδειλου σκαρφαλώνουν σε δέντρα, είτε για να προφυλαχτούν από τον ήλιο και να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους είτε για να παρατηρούν την περιοχή που ζουν.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ethology Ecology and Evolution».

(Με πληροφορίες από sciencedaily.com/ Photo Credit )

Κατηγορίες:ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.