FOOD

Η «επιστήμη» να ξοδεύουμε περισσότερα στα σούπερ μάρκετ

food

Οταν πάμε για ψώνια στα σούπερ μάρκετ, θέλουμε να ξοδέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερα, από την άλλη τα σούπερ μάρκετ στοχεύουν στο να αφήσουμε στα ταμεία τους όσα περισσότερα γίνεται. Κι εκεί ξεκινά μια «μάχη»…

Ο καθηγητής Graham Kendall και κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ στη Βρετανία, επισημαίνει, σε άρθρο του, ότι καθώς μπαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, το πρώτο πράγμα που θα δούμε είναι να φρέσκα λαχανικά, με τα ζωηρά χρώματά τους, τα οποία θα μας φτιάξουν τη διάθεση.

Κι αφού τα μάτια μας χορτάσουν χρώμα και μπούμε σε καλή διάθεση, επόμενος στόχος είναι η μύτη μας. Το φρεσκοψημένο ψωμί ή ένα ψημένο κοτόπουλο θα μας κάνει να αισθανθούμε πεινασμένοι. Ισως, και να αγοράσουμε ένα έτοιμο κοτόπουλο αντί να μπούμε στον κόπο του μαγειρέματος.

Κι ενώ κινούμαστε μέσα στο κατάστημα, θα ακούσουμε να ηχεί στ΄ αυτιά μας μια μουσική σε αργό ρυθμό, που στοχεύει στο να παραμείνουμε περισσότερη ώρα και να περάσουμε μπροστά από πιο πολλά ράφια με προϊόντα.

Θα σκεφτείτε ότι η συνειδητοποίηση αυτών των στρατηγικών, θα ακύρωνε την αποτελεσματικότητά τους, αλλά κάτι δεν φαίνεται να συμβαίνει σύμφωνα με τον καθηγητή.

Θα χρειαζόταν ένα «ισχυρό πρόσωπο», το οποίο θα ψώνιζε περιστασιακά, αλλά τα κέρδη των σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να ρέουν.

Μια άλλη στρατηγική πώλησης των προϊόντων είναι πού και πώς τοποθετούνται τα προϊόντα στα ράφια. Υπάρχουν ταμπέλες που γνωστοποιούν πού βρίσκονται ομοδοποιημένα τα τρόφιμα αλλά και σε ποιο επίπεδο τοποθετούνται. Οσα βρίσκονται μπροστά μας, δηλαδή στο ύψος των ματιών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μας προσελκύσουν, για να τα αγοράσουμε. Και σ΄αυτό το επίπεδο είναι συνήθως τοποθετημένα τα ακριβά προϊόντα. Θα έχετε παρατηρήσει ότι για να βρείτε τα φθηνά ή τα προϊόντα της αλυσίδας, θα πρέπει ή να τεντωθείτε αρκετά, για να τα φθάσετε στα ψηλά ράφια ή θα πρέπει να σκύψετε πολύ χαμηλά για να τα πάρετε.

Ακόμη, το πιο ορατό προϊόν έχει περισσότερες πιθανότητες να πωληθεί και εδώ παίζει ρόλο και η τοποθέτησή του στο χώρο του καταστήματος. Υπάρχει ένας προβληματισμός ότι τα αγαθά που διατίθενται κατά την έναρξη ενός διαδρόμου δεν πωλούν, διότι ένας πελάτης χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο διάδρομο, για να μπορέσει να αποφασίσει τι θα αγοράσει.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο του μάρκετινγκ είναι παρόμοια τρόφιμα να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα. Μπύρα και πατατάκια είναι ένα καλό παράδειγμα. Αν αγοράζουμε μπύρα, τα τσιπς φαντάζουν μια καλή ιδέα. ΄Η θα δούμε ότι οι ξηροί καρποί είναι τοποθετημένοι κοντά στα ποτά.

Βέβαια, οι καταναλωτές δεν επηρεάζονται πάντα από αυτές τις τεχνικές και τα σούπερ μάρκετ αναζητούν συνεχώς πιο αποτελεσματικά «εργαλεία», για να αυξήσουν τις πωλήσεις και ιδιαίτερα, τις πωλήσεις ακριβών προϊόντων για όσους αντέχουν οικονομικά. Ετσι, η «μάχη» συνεχίζεται.

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.